Първото пълнолуние за юли ще е едно от най-близките до Земята

...
Първото пълнолуние за юли ще е едно от най-близките до Земята
Коментари Харесай

Тази вечер наблюдавайте първата суперлуна за годината

Първото пълнолуние за юли ще е  едно от най-близките до Земята за годината и едно от най-ниско разположените, в случай че се следи от Северното полукълбо.

Обърнатата към Земята страна на луната ще бъде изцяло осветена от слънцето в понеделник, 3 юли . Тя ще бъде в съзвездието Стрелец и ще наподобява яркa и пълнa.

Watch the full Buck Moon — the year's 1st supermoon — gallop into the sky on July 3
— Live Science (@LiveScience)
Пълнолунието през юли е станало известно като „ Луната Бък “ (Buck), защото рогата на мъжките елени (bucks) порастват по това време. Феноменът е прочут още като гръмотевична луна, сенна луна, сьомгова луна и малинова луна .

„ Луната Бък “ се разказва като суперлуна, тъй като ще бъде малко по-близо до Земята от елементарното, тъй че ще наподобява малко по-голяма и по-ярка. Луната има елиптична орбита по отношение на Земята, тъй че всеки месец има точка на перигей (най-близко разстояние) и разцвет (най-далечно разстояние). Средното разстояние на перигея и апогея може да варира надлежно от 363 400 до 405 500 километра. Ако Луната попада в границите на 90% от перигея за даден месец, се квалифицира като суперлуна, съгласно Фред Еспенак, астроном и някогашен изчислител на затъмнения за НАСА.

Today's full moon, also known as the buck moon, will be the first of the four slated to grace us in 2023.

Witness the in the night sky today, July 3 from 5:10 PM IST.
— The Weather Channel India (@weatherindia)
Пълнолунието през юли е първото и най-малкото от четирите суперлуни, които ни чакат през 2023 година Следващите пълнолуния ще бъдат на 1 август, 30 август и 29 септември. Те ще бъдат малко по-големи и по-ярки. Например, „ Луната Бък “ ще се трансформира в цялостна, до момента в който е на 361 934 км. от Земята, само че най-голямата и най-ярка суперлуна за 2023 година ще бъде Синята луна на 30 август, на 357 344 км. от Земята .

Освен че ще е по-близо до Земята от елементарното, „ Луната Бък “ ще е една от най-ниско разположените цялостни луни за годината, в случай че се следи от Северното полукълбо

The Full Buck Moon of tonight
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР